پوستر لیگ قهرمانان اروپا

هاپوئل 2 - 1 سلانگور

استادیوم ملی بانکوک

ماکابی 1 - 0 ینگزی

استادیوم ملی بانکوک

تاج 2 - 1 هاپوئل

استادیوم امجدیه

ماکابی / الشرطه

تیم الشرطه در این مسابقه در میدان حاضر نشد، و هاپوئل به عنوان قهرمان معرفی شد

دوو 3 - 1 الاهلی

استادیم: عبدالله فیصل

فروکاوا / الهلال

به دلیل مشکلات ویزا این بازی برگزار نشد

یوموری / الهلال

به دلیل حضور اکثر بازیکنان الهلال در تیم ملی عربستان، این تیم نتوانست در مسابقه حاضر و تیم ژاپنی قهرمان شد

السد (3) - (3) الراشد

دیدار رفت: السد 1 - 2 الراشد برگشت: السد 1 - 0 الراشد استادیوم: الشباب بغداد

لیانینگ (3) - (1) نیسان

رفت: لیانینگ 2 - 1 نیسان برگشت: لیانینگ 1 - 0 نیسان استادیوم: میتسوزوا

استقلال 2 - 1 لیانینگ

استادیوم ملی دهاکا

الهلال 1 - 1 استقلال

ضربات پنالتی: 4 - 3 استادیوم: خلیفه دوحه

پاس 1 - 0 الشباب عربستان

استادیوم: الاهلی منامه

کشاورزی تایلند 2 - 1 باشگاه عمان

استادیوم: ملی بانکوک

کشاورزی تایلند 1 - 0 العربی قطر

استادیوم: ملی بانکوک

ایلهیوا 1 - 0 النصر عربستان

استادیوم: ملک فهد عبدالله

پوهانگ استیلرز 2 - 1 ایلهوا

استادیوم: بوکت جلیل مالزی

پوهانگ استیلرز 0 - 0 دالیان چین

ضربات پنالتی: 6 - 5 استادیوم: هنگ کنگ

جوبیلا ایواتا 2 - 1 استقلال

استادیوم: آزادی

الهلال 3 - 2 جوبیلا

استادیوم: کینگ فهد

سامسونگ 1 - 0 جوبیلا

استادیوم: جام جهانی سوون

سامسونگ 0 - 0 ال جی

ضربات پنالتی 4 - 2 استادیوم: آزادی

العین (2) - (1) ساسانا

رفت: العین 2 - 0 ساسانا برگشت: العین 0 - 1 ساسانا استادیوم: محمئ العین

التحاد (6) - (3) سئونگنام

رفت: التحاد 1 - 3 سئونگنام برگشت: التحاد 5 - 0 سئونگنام

الاتحاد (5) - (3) العین

رفت: العین 1 - 1 التحاد برگشت: الاتحاد 4 - 2 العین

چونبوک (3) - (2) الکرامه

چونبوک 2 - 0 الکرامه الکرامه 2 - 1 چونبوک

اوراواردز (3) - (1) سپاهان

سپاهان 1 - 1 اوراواردز اوراواردز 2 - 0 سپاهان

گامبا اوزاکا (5) - (0) آدلاید

گامبا اوزاکا 3 - 0 آدلاید آدلاید 0 - 2 گامبا اوزاکا

پوهانگ استیلرز 2 - 1 التحاد

استادیوم: ملی توکیو

سئونگنام 3 - 1 ذوب آهن

استادیوم: ملی توکیو

السد 2 - 2 چونبوک موتورز

ضربات پنالتی: 4 - 2 استادیوم: جام جهانی ژانگژو

اولسان 3 - 0 الاهلی

اولسان استادیوم

گوانگژو (3) - (3) سئول

سئول 2 - 2 گوانگژو گوانگژو 1 - 1 سئول به دلیل قانون گل زده در خانه، گوانگژو قهرمان شد

وسترن (1) - (0) الهلال

وسترن 1 - 0 الهلال الهلال 0 - 0 وسترن

گوانگژو 1 - 0 الاهلی امارات

الاهلی 0 - 0 گوانگژو گوانگژو 1 - 0 الاهلی

چونبوک موتورز (3) - (2) العین

چونبوک موتورز 2 - 1 العین العین 1 - 1 چونبوک موتورز

اوراواردز (2) - (1) الهلال

الهلال 1 - 1 اوراواردز اوراواردز 1 - 0 الهلال

کاشیما (2) - (0) پرسپولیس

کاشیما 2 - 0 پرسپولیس پرسپولیس 0 - 0 کاشیما

الهلال (3) - (0) اوراواردز

الهلال 1 - 0 اوراواردز اوراواردز 0 - 2 الهلال

اولسان 2 - 1 پرسپولیس

استادیوم: الوکره قطر

الهلال 2 - 0 پوهانگ استیلرز

استادیوم: کینگ فهد

اوراواردز (2) - (1) الهلال

الهلال 1 - 1 اوراواردز اوراواردز 1 - 0 الهلال

لیگ قهرمانان آسیا بزرگ ترین رقابت باشگاهی در سطح قاره کهن است. که همواره در بین تیم های منطقه از اهمیت زیادی برخوردار بوده است. این بازی ها که در ابتدا با نام جام باشگاه های آسیا برگزار میشد، در طول سالیان با فرمت های مختلفی برگزار شده است. شرایطی که همواره کنفدراسیون آسیا (AFC) تلاش میکند تا جهت افزایش سطح کیفی و کمی رقابت ها گام بردارد. تا سطح این مسابقات به شرایط ایده آل و استاندارد جهانی نزدیک تر شود. به همین خاطر امروزه شاهد رقابت های حساسی در ابن بازی ها هستیم. بازی هایی که حسابی شرایط کری خوانی در سطح کشور خودمان را نیز فراهم کرده است.

تاریخچه برگزاری لیگ قهرمانان آسیا

اولین دوره از این مسابقات در سال 1967 برگزار شد. در واقع در آن سال این بازی ها با عنوان جام باشگاه های آسیا آغاز به کار کرد. در آن زمان تیم های اسرائیلی در رقابت های آسیایی حضور پیدا میکردند. مهمانانی که تیدیل به حریفان دردسر ساز شده بودند و ربودن گوی سبقت از آن ها کمی سخت شده بود.  تا جایی که در دو دوره نخست، تیم های هاپوئل و مکابی از این کشور به مقام قهرمانی رسیدند. تا اینکه تیم تاج تهران که امروزه با نام استقلال فعالیت می کند، توانست در دیدار نهایی سال 1970 در ورزشگاه امجدیه تهران از سد هاپوئل بگذرد. افتخاری تاریخی که حتی تا به امروز در تاریخچه باشگاه استقلال و البته باشگاه های ایرانی از اهمیت زیادی برخوردار است.

بازی ها در آن زمان به شکلی نامنظم برگزار میشد. تا جایی که برخی سال ها خبری از این رقابت ها نبود. ضمن اینکه برخی مسابقات دیگر همانند سوپر جام آسیا یا جام برندگان نیز برگزار میشد. تا اینکه در سال 2002 ای اف سی تصمیم گرفت تا تمامی این بازی ها تبدیل به یک لیگ واحد شوند. و نام بازی ها به لیگ قهرمانان آسیا تغییر پیدا کرد. از تعداد تیم های شرکت کننده تا شیوه برگزاری بازی ها دستخوش تغییر شدند. تا با این کار رقابت باشگاهی در آسیا تا حدی حتی بسیار کم، خود را به رقابت معتبری چون لیگ قهرمانان اروپا نزدیک کند.

تیم های شرق و غرب آسیا

همواره یکی از چالش های کنفدراسیون فوتبال آسیا و البته تیم ها، مسافت زیاد کشورها در آسیا است. به شکلی عملا همگروهی تیمی از غرب آسیا با شرق را غیر ممکن میکرد. چرا که مسافت طولانی، عملا شرایط ریکاوری تیم ها را برای رقابت در چند روز آینده با مشکل مواجه میکند. مخصوصا که در فوتبال امروزی اهمیت ریکاوری و سلامت بازیکنان بسیار مهم است. به همین خاطر شرایط استراحت برای برگزاری مسابقه بسیار جدی تر از گذشته مورد بررسی قرار می گیرد. ضمن اینکه فشردگی لیگ ها و مسابقات چند روز در میان، این شرایط را که تیمی از منطقه غرب با تیمی از شرق همگروه شود، از بین برده است.

با توجه به شرایط موجود در قاره کهن، خاطر بازی ها در دو بخش شرق و غرب پیگیری می شود. البته در زمان های گذشته، و در فرمت جام باشگاه های آسیا به دلیل تعداد کم تر تیم ها، از همان مرحله اول تیم های بلوک شرق و غرب به مصاف هم میرفتند. ضمن اینکه بازی ها در آن سال ها به صورت متمرکز برگزار میشد. به همین خاطر امکان رقابت تیم های دو منطقه از همان ابتدا مسابقات مهیا بود. اما با گذشت زمان و افزایش تعداد تیم های شرکت کننده، دیگر امکان هم گروهی تیم های غرب و شرق و در لیگ قهرمانان آسیا نبود. و تیم ها در قالب گروه های چندگانه و در دو منطقه شرق و غرب در مسابقات لیگ قهرمانان آسیا به مصاف یکدیگر می روند.

لیگ نخبگان آسیا

آخرین آپدیت ای اف سی برای برگزاری بازی های لیگ قهرمانان آسیا به سال 2023 برمیگردد. جایی که تصمیم بر آن شد تا بازی ها با عنوان لیگ نخبگان آسیا برگزار شود. شیوه گروه بندی، تعداد تیم های صعود کننده و شرایط آن از جمله تغییراتی است که داده شده است. تا با این شیوه علاوه بر افزایش جذابیت، تیم ها با شرایط حرفه ای تر به رقابت بپیوندند. البته که در هر صورت، باز هم تیم ها به دو بخش غرب و شرق تقسیم می شوند. تا قهرمان دوره، در دیدار نهایی و از بین یکی از تیم های این دو بخش مشخص شود. اما شاید یکی از مهم ترین تغییرات مخصوصا برای تیم های ایرانی، تغییر زمانبندی بازی ها است. که از شروع فصل (از حدود تابستان و شروع فصل پاییز) تا خاتمه در خردادماه می باشد.

همواره در تاریخ لیگ قهرمانان آسیا عدم تطابق برنامه فصلی لیگ ایران با این بازی ها مشکل ساز می شد. تیمی که در تابستان دچار تغییر و تحولات زیادی میشد، باید ادامه مسیر را طی میکرد. چه بسا که تیم های ایرانی در این چند سال از این زمانبندی بازی ها زیان دیدند. اما با تغییر تقویم بازی ها، این مسابقات نیز همانند جام های معتبر اروپایی چون قهرمانان اروپا و لیگ اروپا برگزار میشود. ضمن اینکه این مسابقات قرار است در سه سطح لیگ نخبگان، لیگ قهرمانان (سطح دوم) و لیگ آسیا (سطح 3) برگزار شود. افزایش تورنمنت های آسیا به سه سطح، شانس حضور تیم های کوچک تر و شرکت کردن کشورهای بیشتر در این مسابقات را فراهم میکند. که از اهداف اصلی AFC جهت پیشرفت فوتبال در آسیا است.

شرایط و قوانین لیگ نخبگان

اولین دوره این مسابقات قرار است در پاییز 1403 آغاز شود. تعداد تیم های شرکت کننده در این مسابقات شامل 12 تیم در هر منطقه است. که شامل تیم های برتر لیگ های معتبر آسیایی می شوند. این تیم ها 8 مسابقه را به صورت رفت و برگشت برگزار میکنند. که این مسابقات شامل 4 دیدار خانگی و 4 دیدار خارج از خانه می شود. سپس با توجه به نتایج به دست آمده از جدول کلی، 8 تیم برتر راهی مرحله یک چهارم نهایی می شوند. در این مرحله که به صورت رفت و برگشت و حذفی برگزار می شود، تیم اول با تیم هشتم مسابقه می دهد. تیم های دوم با هفتم جدول، سوم، با تیم ششم و تیم های چهارم و پنجم نیز به مصاف یکدیگر می روند. تا چهره 4 تیم برتر و سپس فینال و قهرمان لیگ قهرمانان آسیا یا همان لیگ نخبگان جدید مشخص شود.

تیم های ایرانی فاتح لیگ قهرمانان آسیا

در این مسابقات، همواره تیم های ایرانی حضور پر رنگی داشتند. اولین قهرمانی یک باشگاه ایرانی نیز به سال 1970 و قهرمانی تیم تاج (استقلال) باز میگردد. ضمن اینکه در فصل 91-1990 نیز استقلال توانست برای دومین مرتبه به مقام قهرمانی جام باشگاه های آسیا دست یابد. تا به اولین و تنها تیم ایرانی تبدیل شود که دو مرتبه فاتح این بازی ها می شود. امروزه بالای لوگو آبی های پایتخت نیز دو ستاره به نشان دو قهرمانی این باشگاه در رقابت های آسیایی حک شده است. پس از آن اگرچه استقلالی ها دو مرتبه دیگر به فینال رسیدند، اما در کسب قهرمانی ناکام ماندند. تا رکورد 4 حضور در فینال آن ها را تبدیل به یکی از تیم های پر افتخار در این بازی ها کند.

پس از استقلال، نوبت به پاس رسید که توانست در فصل 93-1992 با شکست الشباب عربستان به مقام قهرمانی برسد. تا دومین تیم فاتح این رقابت ها لقب بگیرد. سپاهان در فصل 2007، ذوب آهن در فصل 2010، و پرسپولیس در سال های 2018 و 2020 به فینال راه پیدا کردند. اما هر سه تیم در دیدار نهایی بازی را به رقبا واگذار کردند. با این حال با نتایج کسب شده توسط استقلال ایران، این تیم یکی از تیم های پرافتخار در آسیا شناخته می شود. 

تصویر شاخص موزیک های ادوار تاریخ جام جهانی فوتبال
تصویر شاخص جام کوپا لیبرتادوریس

جام لیبرتادورس

۸ آبان ۱۴۰۲
تصویر شاخص لیگ قهرمانان اروپا

لیگ قهرمانان اروپا

۵ آبان ۱۴۰۲
تصویر شاخص جام جهانی فوتبال

جام جهانی

۱۸ مهر ۱۴۰۲

دیدگاهتان را بنویسید