ورزشگاه هایبری

ورزشگاه هایبری، خانه عاشقان فوتبال

ورزشگاه هایبری بدون هیچ تردیدی یکی از خاطره انگیزترین و البته از خاص ترین استادیوم های تاریخ فوتبال است. ورزشگاهی کوچک اما زیبا که با حضور هواداران روح خاصی را به بازی میداد. این استادیوم که خانه آرسنال، توپچی های لندن بود، بازیکنان و ستاره های بزرگی را در خود دید. از نمای زیبا این استادیوم، فضا و زمین کوچک آن، تا دروازه های بزرگی که انگار هر توپی بوی گل میداد. با نقل مکان به استادیوم جدید (استادیوم امارات) به نوعی روح تیمی آرسنالی ها هم در هایبری جا ماند. اعترافی که پیشتر آرسن ونگر، سرمربی افسانه ای و از افرادی که ساخت ورزشگاه جدید را برای رشد باشگاه لازم میدانست، به زبان آورده بود.

سال ساخت و علت نام ورزشگاه هایبری

تصویر قدیمی از استادیوم هایبری در لندن

یکی از نکات مهم، در مورد نام این ورزشگاه است. جایی که در زمان ساخت آن، نام ورزشگاه از محله شمالی لندن که استادیوم در آن قرار دارد، یعنی هایبری گرفته شده است. در واقع بسیاری از استادیوم های انگلیسی، نام خود را از همان محل گرفته اند. اتفاقی که برای ورزشگاه اولدترافورد نیز افتاد. 6 سپتامبر سال 1913 بود که این ورزشگاه ساخته شد. به دلیل نوع ساخت و محیط جذابی که داشت، بعدها به آن لقب “خانه فوتبال” نیز داده شد. که با توجه به بازی هایی که در این استادیوم انجام شد، بی شک لقب برازنده ای برای آن بود. جایی که بسیاری از علاقه مندان امروزی فوتبال را، عاشق خود کرد. استادیوم هایبری ابتدا در یک زمین محلی کالج ساخته شد. که بعدها به صورت اساسی برای دو مرتبه بازسازی نیز شد.

اولین بازسازی این استادیوم به دهه 1930 بازمیگردد. در هر دو فاز که افزایش ظرفیت و بهبود شرایط سازه در نظر گرفته شده بود، در سال های 1989 و 1993 انجام شد. جایی که در آخرین بازسازی یک جایگاه جدید در بخش شمالی ورزشگاه ساخته شد. البته که بعدها با توجه به عدم تمایل مردم به بزرگ تر شدن ورزشگاه هایبری به دلیل موقعیت آن و مشکلاتی که میتوانست برای ساکنان ایجاد کند، پروژه آن متوقف شد. که در نتیجه حضور کم تر هواداران آرسنال در ورزشگاه و مباحثی چون کسب درآمد از طریق بلیط فروشی، باشگاه را با چالش جدی تری مواجه کرد. چالش هایی که در نهایت منجرب به کوچ آرسنالی ها به استادیوم جدید خود شد. تا هایبری برای همیشه به خاطرات بپیوندد.

عجیب ترین چمن دنیا در هایبری!

ابعاد کوچک چمن ورزشگاه هایبری

همواره سازه یک ورزشگاه، و امکاناتی که در آن قرار دارد، بسیار مورد توجه است. چیزی که درمورد این ورزشگاه قدیمی نیز صدق میکند. اما شاید اولین نکته ای که در رابطه با ورزشگاه هایبری در ذهن هواداران باقی مانده بود، ابعاد چمن این ورزشگاه بود. چرا که این استادیوم یکی از کوچک ترین ابعاد چمن دنیا را به خود اختصاص داده بود. 100 متر در 67 متر ابعاد تشکیل دهنده این ورزشگاه بودند. عددی که از استاندارد حدودی 120 در 70 متر به مراتب کم تر بود. به همین خاطر جذابیتی که برای مخاطبان در زمان تماشای بازی داشت، بسیار خاص بود. البته که چمن این ورزشگاه در کنار ابعاد کوچک تر نسبت به سایر ورزشگاه، از کیفیت بسیار بالایی برخوردار بود. تا جایی که چندین مرتبه به عنوان بهترین چمن لیگ انگلیس انتخاب شد.

از دیگر شگفتی های این ورزشگاه میتوان به ساعت آن اشاره کرد. ساعتی بسیار معروف که در ضلع جنوبی ورزشگاه نصب شده بود. همچنین تابلو معرفی بازیکنان نیز که در گوشه استادیوم هایبری بود، از بخش های خاطره انگیز این استادیوم محسوب میشد. تابلویی که همیشه با یک تم مشخص، نام بازیکنان دو تیم بر روی آن مشخص بود. این ورزشگاه که چندین مرتبه بازسازی و ظرفیتش تغییر کرد، در آخرین تغییر، ظرفیت 38.419 نفری داشت. ظرفیتی که همیشه هواداران آرسنال آن را تکمیل میکردند تا با ورزشگاهی مملو از تماشاگر به مصاف رقبا بروند. البته پیش از انتشار Taylor Report که به معنی تمام صندلی شدن ورزشگاه ها بود، این استادیوم ظرفیت 60 و یا بیش از 70 هزار نفر را نیز در خود دیده بود. 

وقتی که روح آرسنال در استادیوم هایبری جا ماند

نمایی از دو استادیوم هایبری و امارات

بسیاری از هواداران قدیم تر فوتبال، هیچ گاه بازی های جذاب تیم دوست داشتنی آرسنال را در ورزشگاه هایبری از یاد نمیبرند. تیمی که ستاره های بسیاری چون دیوید سیمن، ینس لمن، پاتریک ویرا، روبرت پیرس، فردریک لیونگبرگ، گیلبرتو سیلوا، اشلی کول، زوج مخوف و استثنایی دنیس برگکمپ و تیری هانری را در خود داشت. بازی های چشم نواز تیم تحت هدایت آرسن ونگر، که معمار آرسنالی ها بود، همگی در این استادیوم رقم خورده بودند. اما همان طور که پیش تر گفتیم به دلیل بحث درآمد زایی و عدم امکان افزایش ظرفیت هایبری، آرسنالی ها محبور به ساخت استادیوم جدید شدند. همچنین به دلیل مسائل امنیتی و عدم دریافت مجوز، نتوانستند استادیوم جدید را بر روی خود هایبری بنا کنند.

اگرچه آرسنالی ها به استادیومی جدید، مدرن و بسیار شیک امارات نقل مکان کردند، اما هیچ گاه تبدیل به تیم سابق نشدند. بعدها آرسن ونگر نیز در این خصوص عنوان کرد:

ما از هایبری نقل مکان کردیم که بسیار به ورزشگاه آنفیلد شباهت داشت. جایی که در آن روح وجود داشت. اگرچه ما استادیومی جدید ساختیم، اما نتوانستیم روح خود را در آن پیدا کنیم. به نظرم ما روح خودمون رو در استادیوم هایبری جا گذاشتیم. اگرچه ما قصد داشتیم در همان جا یک استادیوم جدید بسازیم، اما به دلایلی نتوانستیم.آرسن ونگر

تبدیل هایبری به مجتمع مسکونی

 تبدیل شدن ورزشگاه هایبری به مجتمع مسکونی

پس از اینکه در سال 2006 آرسنالی به استادیوم جدید که با نام امارات شناخته می شد، کوچ کردند، هایبری تحت پروژه ای به محتمع مسکونی تبدیل شد. این کار که تحت عنوان توسعه جدید انجام شد، به جهت حفظ اقلیم محیطی و سازگاری با سازه های اطراف، به جای استادیوم در همان محل محتمع مسکونی ساخته شد. جایی که شاید هنوز هم روح آرسنالی و صدای پرشور هواداران را در خود داشته باشد. در هر صورت هرچه که بود، شاید امروز از ورزشگاه هایبری چند خانه باقی مانده باشد، اما روح خانه فوتبال در ذهن و جان فوتبال دوستان تا ابد جاودان است.

تصاویری از ورزشگاه هایبری لندن

همانطور که اشاره کردیم، مهم ترین جذابیت، در این استادیوم، زیبایی آن در عین سادگی بود. در واقع بی ربط نیست که حضور بازیکنان جذاب در ترکیبب آن سال های آرسنال بر بیشتر شدن جذابیت این ورزشگاه نیز تاثیر داشت. به همین خاطر اگرچه امروز این شانس برای فوتبال دوستان برای حضور در این ورزشگاه میسر نیست، اما میتوان با یادآوری تصاویر قدیم آن، خاطرات استادیوم هایبری را دوباره زنده کرد. از همین رو برخی از تصاویر جذاب و جالب این ورزشگاه را تقدیم شما میکنیم.

نمای بیرونی از ورزشگاه هایبری

سکو بیرونی از هایبری

نمای خارجی از بیرون هایبری

چمن استادیوم هایبری لندن

تیری هانری در حال زدن کرنر در هایبری

غروب آفتاب و نمایی زیبا در استادیوم هایبری

میزبانی آرسنال در ورزشگاه هایبری

تونی آدامز اسطوره آرسنال در ورزشگاه هایبری

دیدگاهتان را بنویسید