سانحه هوایی مونیخ

سانحه هوایی مونیخ، کوچ ستاره های منچستریونایتد در برف

سانحه هوایی مونیخ حادثه ای تلخ دردناک در تاریخ باشگاه منچستریونایتد و البته همه فوتبال دنیا است. روزی که در تاریخ 6 فوریه سال 1958 و در پرواز شماره 609 هواپیمای شرکت British European Airways که حامل کاروان تیم منچستر بود، پس از سه تلاش ناموفق، در فرودگاه پوشیده از برف شهر مونیخ سقوط کرد. اتفاقی ناگوار که شاید میتوانست به پایان حیات یکی از بزرگ ترین باشگاه های فوتبال انگلیس و اروپا بیانجامد. اما در نهایت با پوست اندازی و ایجاد یک رنسانس، این باشگاه به سان یک ققنوس دوباره از جای برخاست. این داستان سقوطی است که به پرواز یک تیم منجرب شد.

سانحه هوایی مونیخ

ماجرای سانحه هوایی مونیخ برای تیم منچستریونایتد

پس از انجام بازی با تیم ستاره سرخ بلگراد در چارچوب رقابت های لیگ قهرمانان اروپا، کاروان تیم فوتبال منچستریونایتد در حال بازگشت به انگلیس بود. 44 نفر از بازیکنان، کادر فنی، خبرنگار و خدمه هواپیما در این پرواز حاضر بودند. شرایط جوی نامساعد در آن روز، شرایط پرواز را به شدت سخت کرد. هواپیما که قصد سوخت گیری در فرودگاه مونیخ را داشت، پس از انجام این کار قصد ادامه پرواز را داشت. برف دوباره شروع به باریدن گرفت و شرایط جوی نامساعد بود. با این حال خلبانان پرواز بعد از چندین بار تلاش، نتواسنتند هواپیما را کنترل کند. هوایپما که سرعتش بیشتر شده بود، نتوانست از باند بلند شود و در نهایت در ساعت 3:04 بعدازظهر به حصار انتهایی فرودگاه برخورد کرد. تا جایی که بال هواپیما نیز از آن جدا و به خانه های اطراف برخورد کرد.

شاید یکی از اتفاقات عجیب و معجزه آسا در این حادثه نجات دروزابان تیم منچستر از این حادثه بود. چرا که پس از برخورد هواپیما به حصار، احتمال انفجار و آتش سوزی وجود داشت. به همین خاطر تلاش شد تا بازماندگان به سرعت از هواپیما خارج و از منطقه دور شوند. اما در این بین هری گرگ دروازبان تیم در بین لاشه هواپیما جا ماند. که در نهایت به شکلی معجزه آسا جان سالم به در برد. از بین 44 نفر حاضر در هواپیما، 20 نفر در دم جان باختند. بازماندگان به بیمارستان منتقل شدند که سه نفر نیز در آنجا جان خود را از دست دادند. و در نهایت 21 نفر توانستند از سانحه هوایی مونیخ جان سالم به در ببرند. حادثه ای که تبدیل به یکی از تراژدی ترین حوادث ورزش دنیا و فوتبال بدل شد.

اسامی کشته شدگان تیم منچستریونایتد در حادثه مونیخ

اسامی کشته شدگان حادثه مونیخ

منچستری ها که در هر تلاش برای رقم زدند سومین قهرمانی متوالی در انگلیس و قهرمانی در چمپیونز لیگ بودند، آرزوی های خود را بر باد رفته دیدند. آن ها که با برد 3 گله برابر ستاره سرخ بلگراد و پیروزی در مجموع 5 بر 4 مقابل این تیم به نیمه نهایی راه یافته بود، آرزوی های بزرگی در سر میپروراند. اما از بخت بد آن ها این حادثه رشته های آن ها را پنبه کرد. اما شاید از غم انگیزترین این اتفاقات، کشته شدن برخی از استعدادهای آن زمان فوتبال دنیا بود. تا جایی که دانکن ادوارز استعداد 21 ساله و مهاجم این تیم به گواه بسیاری از کارشناسان میتوانست به بهترین بازیکن دنیا تبدیل شود. اما سانحه هوایی مونیخ این آرزوها را از بین برد. در ادامه یادی مکنیم از اعضای تیم فوتبال منچستریونایتد که در این حادثه جان خود را از دست دادند.

  • ادی کولمن 21 ساله، هافبک
  • راجر بایرن 28 ساله، مدافع
  • جئوف بنت 25 ساله، دفاع چپ
  • مارک جونز 24 ساله، مدافع
  • دیوید بگ 22 ساله، هافبک
  • بیلی ولان 22 ساله، هافبک
  • تامی تیلور 26 ساله، مهاجم
  • دانکن ادوادز 21 ساله، مهاجم

هفت روزنامه نگار، دبیر باشگاه، دو مربی تیم، یک خلبان، یک نماینده شرکت هواپیمایی و یک مهماندار و همچنین یک هوادار و دوست سرمربی از دیگر کشته های این پرواز بودند. تا به امروز نیز باشگاه منچستریونایتد در سالگرد این اتفاق غم انگیز، مراسمی را برگزار میکند. مراسمی که نام کشته شگان یادآوری شده و یاد و نامشان در تاریخ این باشگاه جاودان شده است. بازیکنانی که اگرچه نتوانستند به دلیل این حادثه افتخاری دیگر در تاریخ این باشگاه رقم بزنند، اما برای همیشه نامشان در فوتبال جاودان شد. تا سانحه هوایی مونیخ بدل به تلخ ترین خاطره هواداری مخصوصا برای یونایتدی ها تبدیل شود.

اتفاقات پس از فاجعه هوایی مونیخ

شرایط منچستریونایتد پس از سانحه هوایی مونیخ

تیم منچستریونایتد که بسیاری از ستارگان تیم خود را از دست داده بود، تا آستانه انحلال نیز پیش رفت. اما چه بسا که پیشینه و ریشه این باشگاه هیچ گاه به پایان فکر هم نمیکند. برخی از ستاره های تیم همانند اسطوره افسانه ای یونایتد، بابی چارلتون که از سانحه هوایی مونیخ جان سالم به در برده بودند در کنار بازیکنان جوان تازه وارد، فصل جدید را در تاریخ این باشگاه رقم زدند. بازیکنانی همچون جرج بست که بعدها تبدیل به یکی از اسطوره های باشگاه شد. منچستر تواسنت در کم تر از یک دهه و به کمک مت بازبی، از بهترین سرمربی های تاریخ باشگاه خود موفق به فتح عناوین مختلف داخلی و اروپایی شود. تا جایی که پس از این حادثه و پوست اندازی دوباره باشگاه توانست بر بام فوتبال انگلیس و اروپا بایستد.

در واقع شروع دوباره این باشگاه، پس از این حادثه، تبدیل به یکی از انگیزه های ورزشی تاریخ فوتبال و ورزش شد. اتفاقی که تنها از پس افکار و ذهن بزرگ بازیکنان، تاریخچه باشگاه و هواداران برمی آمد. در واقع شاید این اتفاق برای یک باشگاه کوچک تر می افتد، باید شاهد سقوط آن تیم برای همیشه می بودیم. اما برای منچستری ها حتی از دست دادن نیمی از بهترین بازیکنان نیز سبب نشد تا آن ها از تلاش دست بردارند. جالب آنکه این باشگاه پیشنهادات مختلف تیم های دیگر را برای دادن بازیکنان کمکی و قرضی را هم نپذیرفت. تا با تکیه بر آکادمی همیشه بازیکن ساز خود، برگ تازه ای را پس سانحه هوایی مونیخ ورق بزنند.

داستان دوشهر، منچستر و مادرید

کمک های رئال مادرید به منچستریونایتد پس از حادثه هوایی مونیخ

بعد از این اتفاق تلخ، بسیاری از باشگاه ها با اعضای تیم منچستر همدردی کردند. اما شاید داستان مادرید با دیگر تیم ها متفاوت بود. پس از این فاجعه باشگاه رئال مادرید که مدیریتش بر عهده سانتیاگو برنابئو، مدیر افسانه باشگاه بود، اقدام به جمع آوری کمک مالی برای بازسازی تیم منچستریونایتد کرد. اما شاید بزرگ ترین کار این باشگاه، پیشنهاد انتقال بهترین بازیکن جهان آلفردو دی استفانو به صورت قرضی به این باشگاه بود. اما اتحادیه فوتبال انگلیس با این انتقال مخالفت کرد. چرا که آن ها بر این باور بودند که این کار مانع از پیشرفت بازیکنان جوان تر انگلیسی می شود.

در هر صورت پیوند عمیقی بین دو باشگاه رئال مادرید و منچستریونایتد شکل گرفت. آن ها پس از یک سال از سانحه هوایی مونیخ در سال 1959 در یک دیدار دوستانه به مصاف هم رفتند. برنابئو پس از بازی از لقب شجاع ترین و بزرگ ترین مردی که دیده است برای مت بازبی سرمربی شیاطین سرخ استفاده کرد. در پاسخ نیز مت بازبی اذعان کرد که “حالا مادرید برای ما مانند یک عضوی از خانواده است” البته این پایان کار نبود و رئال پس از فتح جام قهرمانی اروپا قصد داشت تا آن را به صورت هدیه به باشگاه منچستریونایتد اهدا کند، که این هدیه اما به شکلی محترمانه توسط منچستری ها رد شد.

دیدگاهتان را بنویسید